Loading

OLIWKOWY ZAWRÓT GŁOWY

Grecja jako kraj śródziemnomorski jest również kojarzona z oliwkami i wszelkiego rodzaju przetworami od nich pochodzących. Turyści z całego świata zachwycają się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Podróżując po Grecji nieustanną częścią krajobrazu są pola oliwkowe, a chodząc urokliwymi uliczkami, na każdym kroku możemy spotkać wiele różnych rodzajów oliwy oraz wyrobów oliwnych.

Czego dowiesz się w tym artykule?

  1. Jak stare są drzewa oliwne
  2. Kiedy owocują
  3. Kiedy rozpoczynają się zbiory oliwek
  4. Jakie barwy przybierają i od czego to zależy
  5. Jakie są ich ceny na greckich targach i które z nich są najpopularniejsze
  6. Co oliwki symbolizują w kulturze śródziemnomorskiej
  7. Rodzaje tłoczenia oliwy z oliwek
  8. Jej właściwości i ceny
  9. Jak rozpoznać oliwę z oliwek wysokiej jakości

Oliwki

Drzewa oliwne to rośliny długowieczne i mogą żyć kilkaset lat (czasami nawet powyżej tysiąca lat). Pomimo tego, że dają owoce, dopiero po siódmym roku od zasadzenia, nie nadają się one do spożycia. Oliwki o najwyższej jakości uzyskujemy dopiero po trzydziestym roku owocowania. Sezon na oliwki trwa średnio od listopada do marca. To od miesiąca, w którym zostały zebrane zależy zabarwienie oliwki oraz jej smak. W początkowej fazie dojrzewania owoce mają odcień brudnej zieleni. Wraz z upływem czasu, zmieniają kolor na czerwono-fioletowy, a pełną dojrzałość osiągnąć przybierając kolor czarny. Ciekawostką jest, że w niektórych krajach możemy spotkać oliwki w odcieniu kości słoniowej. Najchętniej wybierany przez turystów rodzaj oliwek to Kalamata. Są one błyszczące i ciemne. Mają kształt migdałów i lekko owocowy smak, dlatego są idealną przekąską. Ceny tych jak i innych rodzajów oliwek na regionalnych targach wahają się od 1.40 do 5.50 euro za kg.

Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że oliwka odgrywa ważną rolę w tradycji narodów śródziemnomorskich. Symbolizuje pokój, pojednanie oraz zwycięstwo.

Oliwa z oliwek

Nie jest to jednak jedyne zastosowanie oliwek w kuchni. Przez swoją naturalnie wysoką zawartość tłuszczu są wykorzystywane w produkcji oliwy. Tłuszcz ten pozyskiwany jest zarówno z miąższu jak i z nasion. Wyróżniamy dwa rodzaje tłoczenia oliwy. Oliwa tłoczona na zimno cechuje się wysoką jakością i brakiem zabarwienia, natomiast wytwarzana w wyższej temperaturze traci na jakości i przybiera barwę żółtą. Prawdziwy smak oliwy powinien być pikantny, lekko gorzki, a zarazem owocowy.

Oliwa z oliwek dzięki zawartości cennej witaminy F, może być stosowana jako naturalny kosmetyk lub olejek do ciała. Ponadto ma ona właściwości lecznicze. Między innymi pomaga uniknąć udaru, chroni serce, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych.

Ceny oliwy zaczynają się od 6 euro za 1 litr i nie mają górnej granicy. Wynika to z różnicy w jakości i sposobie wyrobu.

Jak rozpoznać oliwę z oliwek wysokiej jakości? Najlepsza z nich to oliwa extra virgin, która jest wyciskana z oliwek z pierwszego sortu. Najważniejszą kwestią, jeśli chodzi o wybór oliwy to jej kwasowość – im jest niższa, tym zawiera mniej kwasów nasyconych. Należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu wyrobu oliwnego. Lepiej omijać plastikowe i przezroczyste butelki, ponieważ wtedy traci ona swoje właściwości.

Warto dodać, że zarówno oliwki jak i oliwa zawierają wiele wspomagających funkcjonowanie organizmu minerałów i witamin.

A czy ty jesteś fanem oliwek? Daj znać w komentarzu.