KUCHNIA POLSKA A GRECKA
Kuchnia grecka oraz polska kształtowały się w dwóch całkiem odmiennych kręgach kulturowych i historycznych, z dostępem do całkiem różnych produktów związanych z położeniem krajów oraz warunków geograficznych, dlatego są tak ciekawe i odmienne względem siebie. Jest to idealny powód aby zestawić je ze sobą i sprawdzić, która lepiej trafia w nasze gusta.
Kuchnia polska
Kuchnia polska kształtowała się w skutek mieszanki narodów zamieszkujących Rzeczpospolitą. Największy wpływ miała kuchnia żydowska, francuska czy kuchnie wschodnie. Jest kuchnią ciężką, opartą
na daniach mącznych i mięsnych. Wyróżnia się dużą ilością zup oraz użyciem owoców, ryb czy różnego rodzaju przypraw. Ewenementem jest stosowanie kiszonej kapusty, ogórków kiszonych, zsiadłego mleka oraz grzybów.
Przystawki
– smalec – wytapiany ze słoniny wieprzowej oraz podgardla bądź boczku, przeznaczony do bezpośredniego spożycia;
– śledzie – podawane ze śmietaną, cebulą bądź w oleju
– ogórki kiszone – specjalnie sfermentowane ogórki podawane jako zakąska (najczęściej do alkoholi)

Zupy
– żurek – mączna zupa przygotowana na bazie mięsnego wywaru zagęszczana kwasem chlebowym; podawane z jajkiem i kiełbasą
– rosół – rzadka zupa będąca wywarem mięsno-warzywnym, podawana z makaronem

Dania główne
– kotlet schabowy – kotlet panierowany ze schabu wieprzowego, jedna z najbardziej historycznych potraw polskich
– bigos – potrawa składająca się głównie z kapusty kiszonej i mięsa
– pierogi – kawałki cienkiego ciasta napełnione różnego rodzaju farszem (słodkim lub wytrawnym)

Desery
– pączki – smażone na głębokim tłuszczu, wyrabiane z ciasta z nadzieniem w środku
– faworki – chrupkie, kruche ciastka o słodkim smaku, złożone w kokardkę

Napoje
– piwo – alkohol na bazie chmielu i słodu o niskiej zawartości alkoholu
– wódka – mieszanka spirytusu i wody, może być czysta lub smakowa, powstaje na bazie zbóż lub ziemniaków

Kuchnia grecka
Kuchnia grecka z reguły jest zdrową i prostą, bez żadnych skomplikowanych przepisów, ale pracochłonną pod względem przygotowania posiłków, które charakteryzują się wiejskim stylem. Dzięki zastosowaniu oliwy z oliwek, czosnku, dużej ilości warzyw, liści winorośli, świeżych ziół należy do typowej kuchni śródziemnomorskiej. Ważnym elementem posiłków są wina greckie, które cenione są od czasów starożytnych.
Przystawki
– Meze- zestaw potraw podanych jak zakąska do ouzo
(ser feta, oliwki, przyprawy, sery, wędliny, owoce morza)
– Dolmades- greckie gołąbki podawane na zimno
(mięso mielone, ryż, marynowane liście winogron, oliwa z oliwek)

Zupy
– Fakes- grecka zupa z soczewicy
(soczewica, pomidory, czosnek, przyprawy)
– Awgolemono- zupa na bazie jajek i soku z cytryny
(bulion, jaja, cytryna)
– Fasolada- wegetariańska zupa fasolowa
(biała fasola, oliwa, marchew, seler, pomidory)

Dania główne
– Mousaka- zapiekanka na bazie bakłażana
(bakłażany, pomidory, mięso mielone, beszamel)
– Gemisty- faszerowane papryki
(papryka, pomidory, bakłażany)
– Kolokithokeftedes- placki z cukinii
(cukinia, ser Kefalotyri, jaja, cebula, oliwa)

Desery
– Baklawa- ciasto filo przełożone warstwami orzechów
(orzechy włoskie, ciasto filo, masło, cynamon, miód)
– Chałwa- miazga nasion oleistych z dodatkiem karmelu
(mielony sezam, miód)

Napoje
– Wino- bardzo często spożywane do posiłków
– Ouzo- wódka anyżowa o zawartości alkoholu do 48%
– Kawa- najpopularniejszy napój Greków
– Fresko nero- szklanka świeżej wody podawana każdemu gościowi
– Orszada- słodki napój chłodzący sporządzony zazwyczaj z mieszanki jęczmienia i migdałów
