Czy ktokolwiek odmówiłby sobie kawałka smacznego ciasta? Myślimy, że większość z nas uległaby tej pokusie. Jeśli jesteście zainteresowani śródziemnomorskimi smakami, zapraszamy Was na podróż po słodkiej stronie Greckiej kuchni.
Grecy uwielbiają słodki smak. Doświadczyliśmy tego podczas pobytu w hotelu w Leptokarii. Poniżej opowiemy wam o najpopularniejszych bałkańskich słodkościach!
RAHAT LOKUM
Rahat lokum (Rachatłukum) to wyrób cukierniczy stworzony z maki ziemniaczanej lub skrobi pszennej, cukru i dodatku aromatu owocowego. Historia powstania sięga aż XV wieku i do tej pory są wyjątkowo rozchwytywanymi słodkościami w Grecji. Jego konsystencja przypomina zwarty żel. Rahat lokum najczęściej spotkamy w postaci kostek obsypanych cukrem pudrem. Mimo popularności w krajach Bliskiego Wschodu nie każde podniebienie może zaakceptować tak ekscentryczny smak tego specjału. Do nadania wyrazistości używa się wody różanej, wanilii, mięty, ale także wiśnie, pomarańcze i truskawki.
GRECKA CHAŁWA
Chałwa jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych słodyczy w Grecji oraz w innych krajach bałkańskich. Swoje korzenie ma w Iranie. Ale czym tak właściwie jest chałwa? Jest to połączenie wszelkiego rodzaju nasion np. sezamu (najbardziej popularne w Grecji, maku, orzechów), nasion słonecznika oraz karmelu, który nadaje jej konsystencję kruchej lub półpłynnej. O dziwo chałwa sezamowa w Grecji nie jest traktowana jako słodycz. Bardziej popularna jest tutaj jako przekąska do tradycyjnego wina retsina. Tego typu chałwę nie znajdziemy raczej na półce ze słodyczami, a bardziej obok serów i oliwek.
GLIKA TOU KOUTALIOU
“Glika tou koutaliou" a właściwie “łyżka słodyczy" to jeden z głównych deserów, jakie możemy znaleźć na greckich stołach. Są to owoce w słodkim syropie podawane łyżeczką w małym porcelanowym lub kryształowym naczyniu. Najbardziej popularne są pomarańcze, winogrona oraz wiśnie, których miałyśmy okazję spróbować. Ostrzegamy jednak przed wyjątkowo wyraźnym słodkim smakiem, z którego słyną Grecy. Jednak nie zrażajcie się do deseru i dajcie mu szansę, bo można go zjeść z jogurtem, kawą lub herbatą, co zapowiada niesamowicie pyszne przygody dla podniebienia!
BAKLAWA
Jeśli zastanawiacie się co skosztować przy popołudniowej kawie i interesują Was greckie przysmaki: spróbujcie baklawy! Jej produkcja polega na umieszczaniu orzechów, cukru i miodu pomiędzy warstwami greckiego ciasta filo. Po zapieczeniu go kroi się je w różne kształty wedle uznania, a następnie polewa syropem. Jedna wersja historii o pochodzenia baklawy wspomina, iż w VII wieku przygotowywali ją Asyryjczycy. Proces przyrządzania starożytnego deseru polegał na przekładaniu cienkiego chleba i posiekanych orzechów. Potem był on nasączany miodem, a na koniec pieczony w piecach opalanych drewnem.
KADAIFI
Kadaifi znane również jako “włosy anielskie" to słodkie i chrupiący przekąski popularne w Grecji, Turcji oraz krajach bałkańskich. Wyglądem przypominają one makaron, ponieważ powstaje z cienkich nici ciasta filo, w które zawinięte jest nadzienie złożone z migdałów, orzechów włoskich, masła krowiego i często również cynamonu. Tak przygotowane przekąski po upieczeniu na złocisty kolor polewa się syropem cytrynowym.