GRECJA OD PODSTAW
Greckie smaki przyciągają turystów z całego świata. Ich kontos śród łączony z klimatem inspirowanym mateką morza i unikatami, z kraj ten znany jest od wieków. Regionalne produkty są bardzo bardzo: sery, oliwa z owocami, owoce morza, przyprawy, alkohole i wiele innych z czasem bardzo utrwaliły się podniebienie smakoszy.
Czego dowiesz się z artykułu :
- Rodzaje regionalnych produktów oraz ich wygląd
- Gdzie można je kupić
- Poznań tajniki produkcji
- Szacowane ceny produktów
KOLOROWE UPOJENIE
Od wieków jest rękojmią, zgodnie ze stanem technicznym. Zwiedzając firmę, która przedstawi zadanie naprawy wina winorośli oraz wytwarzania. Od starożytności się z tymi samymi producentami. Jeden z charakterystycznych jego odmiany jest jeden z wyjątkowych wino z kolekcji sosnowej. Oprócz wcześniejszego wejścia w kraj sławi się także [1]: Nykteri, Vinc.
Produkcja procesu :
- Winogrona są zbierane z lokalnych upraw oraz przewożone do winiarni, aby podać je obróbce. Zebrane plony są wrzucane do maszyny w której następuje selekcjonowanie oraz wyciskanie moszczu. Znajdujące się w mechanizmie owoce podłączone są wieloma kabelkami w których następuje przepływ moszczu. Następnie znad owoców ściągane jest gotowe wino. W kolejnej części produkcji, poddajemy je filtracji. Końcowym etapem jest butelkowanie. Polega ono na czyszczeniu butelek pod dużym ciśnieniem wody (mimo że butelki są nowe) korkowaniem oraz poklejeniem butelki.
Ciekawostki o produkcji :
Zacznijmy od tego, że wina nie różnią się wyłącznie kolorem. Oprócz wiadomych nam różnic np. takich jak smak występuje wiele innych.
Do beczek musi wejść 80% winogron,
Z białego i różowego winogrona (od 20 do 25 stopni a czerwone jest przygotowane od 25 do 30 stopni) jest zdejmowana skórka po godzinie zerwania, czerwona może zostać w niej nawet kilka tygodni,
Im wyższa temperatura tym lepszym zapach wino beczkuje 6 miesięcy,
Wino znajdujące się w drewnianej beczce pobiera od niej zapach oraz ma możliwość oddychania dzięki temu surowcu,
ZŁOTY NEKTAR
Grecja jest również znana z oliwek oraz wszelkiego rodzaju ich przetworów. Najpopularniejszych z nich jest jednak słynna oliwa z oliwek, którą Grecy dodają do niemal każdego posiłku. Podróżując po Grecji nie odłącznym elementem jej krajobrazu są pola oliwkowe. Sezon ich owocowania trwa od listopada do marca i to od czasu, w którym oliwka została zebrana zależy odcień, smak i jakość oliwy. Oliwki są zbierane a następnie wyciskanie ważne jest to aby czas pomiędzy zebraniem a wyciskaniem był jak najkrótszy gdyż ma to ogromny wpływ na jakość. Oliwy najwyższej jakości pochodzą z pierwszego tłoczenia, czas pomiędzy zebraniem a wyciśnięciem wynosi nie więcej niż 24 godziny, a samo wyciskanie odbywa się w temperaturze. Ciekawostką jest fakt że aby otrzymać jeden litr dobrej jakości oliwy musimy zebrać nawet do pięciu kilogramów oliwek.
SŁODKO SŁONA WIZYTÓWKA GRECJI
Najbardziej charakterystycznym oraz rozpoznawalnym serem greckim jest feta. Wytwarzany dzięki tradycyjną metodą. Jego funkcje są różnorodne ser ten dodajemy do sałatek, ciepłych dan, zimnych jak i do samego stołu. Proces tworzenia zaczyna się od ubijania mleka gałązką figowca następnie formowany jest w bochenki. Pierwotnie pakowny był w drewniane baryłki i metalowe pojemniki, ale wygoda ludzi oraz masowa produkcja zmusiły dostosowania hermetycznych zamykanych opakowań. Do zachowania swojej świeżości i dalszym spożyciu powinien być w odpowiedniej ilości solanki. Jak odróżnić dobrej jakości ser feta? jest to bardzo proste powinien być on kruchy i podatny na wysokie temperatury.
23 September 2021Bez kategorii, Food, fruit, Greekfood, Sweets, Vegetables