ZE SMAKAMI MORZA NA TY
Kuchnia Grecka bogata jest w wiele potraw robionych z
lokalnych składniki. Będąc w kraju nad Morzem Egejskim możemy skosztować między
innymi lokalnych mięs, serów, ryb czy owoców morza. Dzisiaj skupimy się na
dwóch ostatnich.
Najbardziej znane i lubiane potrawy z rybami i owocami morza
to:
·
Ryby, takie jak: tuńczyk, okoń, sardynki,
·
Skorupiaki, na przykład: krewetki, homary czy
małże,
·
I Inne, przykładowo: ośmiornice, kalmary oraz
mątwy.
Mając wyżej wymienione składniki możemy śmiało zacząć
gotowanie.
Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą i taka właśnie
jest. Składniki, które są używane w większości dań są łatwo dostępne i lubiane
przez większość osób. A oto kilka przykładowych dań:

1. Ryba z piekarnika.
Potrzebne składniki:
– ryba np. dorada, łosoś, pstrąg, okoń
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– 1 cytrynę
– sok z 1 cytryny
– 1 ząbek czosnku
– zielona pietruszka
– koperek
– folia aluminiowa
Przygotowanie:
Oczyszczoną rybę nacieramy oliwą i posypujemy solą z pieprzem. Kładziemy na folii aluminiowej i obkładamy plastrami z cytryny. Wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy z oliwą w proporcjach 1:1. Dodajemy pietruszkę i koperek i taką mieszanką polewamy rybę. Całość zawijamy w papier aluminiowy, w taki sposób by ryba miała dostęp do powietrza. Dzięki tej metodzie ryba będzie piekła się w parze wytworzonej z soków, oliwy, cytryny i ziół. Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Tak przyrządzona ryba świętnie komponuje się z zapiekanymi ziemniakami lub sałatką grecką.

1. Krewetki Saganaki.
Potrzebne składniki:
– krewetki (świeże lub mrożone)
– 3 pomidory
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 0,5 szklanki oliwy z oliwy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– 50ml schłodzonego ouzo
– 200g sera feta
– ostra papryczka (opcjonalna)
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie dodaj posiekaną drobnie cebulę, czosnek i papryczkę. Podsmaż przez około 1 minutę. Na rozgrzana patelnię wrzuć krewetki i poczekaj, aż nabiorą różowego koloru z obu stron. Posyp solą i pieprzem. Na patelnię wlej 50ml ouzo i poczekaj aż odparuje pozostawiając rześki aromat anyżu. Na koniec dodaj pokrojone w małe kostki pomidory i przecier. Delikatnie mieszając dosypuj pokruszony ser feta. Przykryj patelnię i duś całość przez około 5 minut na średnim ogniu.

1. Ośmiornica z grilla.
Potrzebne składniki:
– 1 ośmiornica (ok 1kg)
– zmielona gruboziarnista sól
– 1 cytryna
– 150ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozmrożoną ośmiornice zalej wodą i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć korek z wina, który zawiera substancje zmiękczające mięso. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie ośmiornica powinna zmienić barwę na jaśniejszą. Wyjmij ją i osącz. W międzyczasie rozpal grilla i podpiecz na nim krótko ośmiornicę, tak żeby miała chrupiącą skórką (wystarczy kilka minut). Całą ośmiornicę ułóż na talerzu, dodaj świeże przyprawy i polej oliwą z oliwek. Całość udekoruj plastrami cytryny.

Mamy nadzieję, że po spróbowaniu dań z naszych przepisów będziecie mogli poczuć się jak Grecy.