Kuchnia polska i grecka – porównanie
Kuchnia polska i grecka wykształcała się w dwóch zupełnie odmiennych kręgach kulturowo-historycznych, z dostępem do unikalnych produktów, które związane były z położeniem i warunkami geograficznymi tych krajów, przez co są względem siebie tak odmienne… i tak ciekawe. To idealny powód, żeby je porównać i sprawdzić, która z nich jest naszym zdaniem lepsza!
Kuchnia polska
Kuchnia polska powstała w wyniku mieszania się narodowości zamieszkujących Rzeczpospolitą. Największy wpływ miała na nią tradycja kulinarna żydowska, francuska i wschodnia. To taka ciężka kuchnia, oparta na daniach mięsnych i mącznych. Doskonale sprawdza się w wielu zupach i korzysta z owoców, ryb i różnego rodzaju przypraw. Fenomen polega na wykorzystaniu kapusty kiszonej, twarogu i grzybów.
Przystawki
– Smalec- przygotowywany ze słoniny wieprzowej, gardła lub boczku, przeznaczony do bezpośredniego użycia.
– Śledzie – podawane ze śmietaną, cebulą lub w oleju
– Ogórki kiszone – specjalnie fermentowane ogórki, podawane jako przystawka (często z alkoholem).
Zupy
– Żurek – zupa mączna przygotowana na bazie wywaru mięsnego, zaprawiana kwasem, podawana z jajkiem i kiełbasą
– Rosół – rzadka zupa będąca wywarem mięsno-warzywnym, jadana z makaronem.
Dania główne
– Kotlet schabowy – kotlet z polędwicy wieprzowej, jedno z najstarszych polskich dań
– Bigos – danie jednogarnkowe, które składa się głównie z kiszonej kapusty i mięsa
– pierogi – kawałki cienkiego ciasta, wypełnione różnego rodzaju farszem (słodkie lub na słono)
Desery
– Pączki – smażone na głębokim oleju, wypiekane z ciasta ze słodkim, najcześciej owocowym nadzieniem
– Faworki – słodkie chrupiące wypieki, w kształcie kokardy
Napoje
-Piwo – alkohol na bazie chmielu i słodu o niskiej zawartości alkoholu
-Wódka- mieszanka wody i alkoholu etylowego, może być czysta lub smakowa, na bazie zbóż lub ziemniaków
Kuchnia grecka
Kuchnia grecka jest w większości zdrowa i łatwa w wykonaniu, bez skomplikowanych przepisów, ale w przygotowaniu posiłków także czasochłonna. Charakteryzują się wiejskim stylem. Dzięki zastosowaniu oliwy z oliwek, czosnku, dużej ilości warzyw, liści winogron, świeżych ziół należą do typowej kuchni śródziemnomorskiej. Ważnym elementem posiłków są wina greckie, które są bardzo cenione już od starożytności.
Przystawki
-Meze – zestaw dań podawanych jako przekąski do ouzo (ser feta, oliwki, przyprawy, ser, szynka, owoce morza)
-Dolmades – gołąbki z kapusty greckiej podawane na zimno (mięso mielone, ryż, marynowane liście winogron, oliwa)
Zupy
-Podróbki – grecka zupa z soczewicy (soczewica, pomidory, czosnek, przyprawy)
-Awgolemono – zupa na bazie jajek i soku z cytryny (bulion, jajka, cytryna)
-Fasolada – wegetariańska zupa fasolowa (biała fasola, oliwka, marchew, seler, pomidory)
Dania główne
-Mousaka – zapiekanka na bazie bakłażana (bakłażany, pomidory, mięso mielone, beszamel)
-Gemists – papryki faszerowane (papryka, pomidory, bakłażany)
-Kolokithokeftedes – naleśniki z cukinii (cukinia, ser Kefalotyri, jajka, cebula, oliwa)
Desery
-Baklawa – ciasto filo nakładane warstwami orzechów (orzechy włoskie, ciasto filo, masło, cynamon, miód)
-Chałwa – rozdrobnione, tłuste orzechy z dodatkiem karmelu (mielony sezam, miód)
Napoje
-Wino – bardzo często podawane do posiłków
-Ouzo – wódka anyżowa, mocny trunek z 48% alkoholu etylowego
-Kawa – najpopularniejszy grecki napój
-Fresko nero – szklanka świeżej wody serwowana każdemu gościowi
-Orgeat – słodki, chłodny napój, zwykle robiony z mieszanki jęczmienia i migdałów