Przechadzając się ulicami Greckich miasteczek, szczególną uwagę przyciągają małe budki lub stoiska z dobrociami, które zwiemy street foodem. Grecy bowiem wyjątkową sympatią darzą swoje tradycyjne potrawy „na szybko”. Przedstawiamy najpyszniejsze z nich.
SOUVLAKI
Żeby móc określić pobyt w Grecji za udany obowiązkiem turysty jest skosztowanie jednego z najpopularniejszych fast foodów-souvlaków. Są to kawałki mięsa wieprzowego lub piersi kurczaka na patyku do szaszłyków. Są one pieczone na grillu i podawane najczęściej z kawałkiem cytryny i chlebem. Warto również zaznaczyć, że w okolicy Aten souvlaki mogą być określane przez miejscowych jako kalamaki. Co więcej, przechadzając się ulicami Grecji, możecie napotkać również souvlaki me pita. Są to souvlaki, które po pieczeniu na ruszcie trafiają do pysznej bułeczki razem z dodatkami.

PITAKIA
BOUGATSA
Bougatsa dla odmiany od reszty Street foodów podawana jest rano. Poszukiwania greckiego śniadania na szybko muszą zakończyć się na bougatsie! Jest to słodki deser z ciasta filo, skrywający pyszne budyniowe nadzienie pachnące cynamonem, wanilią oraz skórką z cytryną. Chrupiący deser warto zamówić z filiżanką kawy, co gwarantuje chwile relaksu dla ducha i podniebienia!

LOUKOUMADES
Wywodzące się z Grecji, lecz znane również w Turcji czy na Cyprze, okrągłe kuleczki wysmażone na głębokim oleju. Przypominają one nasze Polskie pączki, gdyż ciasto wyrabia się z drożdży, mleka i mąki pszennej. Podawane są całe oblane syropem miodowym lub dla wyjątkowych smakoszy obsypuje się je cynamonem. Przepisy zazwyczaj różnią się w zależności od rejonu. Loukomades są przekąską na szybko, z powodu ich wielkości. Możemy zabierać je ze sobą na podróże małe i duże. Legendy mówią, iż te małe łakocie, były podawane podczas Greckich Igrzysk Olimpijskich jako podarunki. Nie dziwi nas to, ponieważ nie można się im oprzeć, są jednym z bezkonkurencyjnych dobroci, jakie można znaleźć w Helladzie.

KOULOURAKIA
Jak sami zauważyliście, street food w Grecji to nie tylko przekąski na słono. Do słodkich przystawek możemy zaliczyć koulourakię. Są to ciasta na bazie masła , formowane ręcznie w kształt pierścienia , pokryte jajeczną polewą, najczęściej posypywane są nasionami sezamu. Mają słodki, delikatny smak z nutą wanilii, czasami na środek wkłada się goździk dla smaku. Często możemy się spotkać z innymi kształtami ciasteczek, mogą to być koła, ósemki, wieńce, podkowy czy greckie litery. Najczęściej możemy skosztować tych pyszności z kawą lub herbatą.

PEINIRLI
Peinirli to potrawa, która przybyła do Grecji około 100 lat temu wraz z Grekami pontyjskimi po wojnie grecko-tureckiej w Azji Mniejszej. Jej nazwa pochodzi od tureckiego słowa peynir oznaczającego ser. Potrawa ta nie bez przyczyny nazywana jest grecką pizzą. Jest to drożdżowy placek w kształcie łódki z dowolnymi dodatkami, takimi jak: ser, mięso czy warzywa. Chrupiący na zewnątrz, a zarazem miękki w środku przysmak z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe!
