Wegetarianizm przyciąga coraz to większą liczbę zwolenników. W Polsce ich odsetek wynosi ponad 20%, za to w Grecji tylko 2%. Grupa ta stale się powiększa nie tylko ze względów kulturowych, czy religijnych, ale także z troski o własną kondycję, subiektywnych poglądów oraz stylu życia. Na przestrzeni lat biesiady Greków składały się głównie z potraw mięsnych, delektowania się owocami morza, jak i rybami. Jednak państwo to słynie również ze świeżych, soczystych i przede wszystkim zdrowych produktów. Na regionalnych targach możemy znaleźć wyśmienite sery, najwyższej jakości wytwory oliwne, liczne miody o różnym pochodzeniu i oczywiście pyszne owoce i warzywa, z których możemy wyczarować bogate w smaki wegetariańskie dania. Mimo, że ilość greckich wegetarian jest znacząco mała, to bezmięsne jedzenia znajdziecie w każdej tawernie, co przyciąga wielu turystów z polski, a także z całego świata. Dzisiaj przedstawimy Ci kilka pomysłów na pyszny, bezmięsny posiłek w Grecji.
Idealną przystawką będzie SAGANAKI, czyli smażony ser owczy, lub kozi w delikatnej panierce, zazwyczaj podawany z cytryną, lub kawałkiem limonki. Jest niezwykle sycący, więc może zastąpić danie główne. Cena w tawernach zaczyna się od 4,5 euro.
Na danie główne możemy wam polecić BRIAM, czyi grecką, warzywną zapiekankę. Od lat jest przygotowywana według tradycyjnych receptur – składa się z ziemniaków, bakłażana oraz cukinii i pomidorów, doprawiona czosnkiem, a także natką pietruszki, podlana oliwą z oliwek. Przepis jest oczywiście ruchomy, każdy może go zmodyfikować na swój sposób, pod względem składników, lub sposobu przygotowania. Znakomitym dodatkiem do powyższej potrawy będzie świeże pieczywo, które nie pozwoli nam na zmarnowanie aromatycznego sosu. Briam jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie białego wina albo retsiny. Cena w tawernach zaczyna się od 5 do 8 euro.
Wspaniałym i słodkim deserem, który na pewno posmakuje dużej ilości wegetarian jest BAKLAVA. Składa się z różnorodnych orzechów, wymieszanych z korzennymi przyprawami, przekładana jest warstwami cieniutkiego ciasta filo, a całość nasączona bardzo słodkim, cukrowym syropem. Cena w tawernach wynosi około 5 euro.
Najpopularniejszym greckim dipem są TZATZIKI, sos złożony z gęstego jogurtu, ogórków, czosnku oraz ziół. Stanowi dodatek do wielorakich potraw, nie tylko mięsnych, na przykład do pieczonych warzyw z grilla, czy szaszłyka z serkiem halloumi, jednak najlepiej smakuje jako przystawka wraz z chlebkiem pita. Cena w tawernach waha się od 2 do 4 euro.
Dzięki swojej różnorodności, wegetariańska kuchnia grecka znajduje coraz szersze grono. A ty spróbujesz wegetariańskiej kuchni w greckim stylu? Podziel się z nami w komentarzu. 😉
Pozdrowienia z więzienia.