Loading

ZE SMAKAMI MORZA NA TY

Kuchnia Grecka bogata jest w wiele potraw robionych z
lokalnych składniki. Będąc w kraju nad Morzem Egejskim możemy skosztować między
innymi lokalnych mięs, serów, ryb czy owoców morza. Dzisiaj skupimy się na
dwóch ostatnich.

Najbardziej znane i lubiane potrawy z rybami i owocami morza
to:

·
Ryby, takie jak: tuńczyk, okoń, sardynki,

·
Skorupiaki, na przykład: krewetki, homary czy
małże,

·
I Inne, przykładowo: ośmiornice, kalmary oraz
mątwy.

Mając wyżej wymienione składniki możemy śmiało zacząć
gotowanie.

Kuchnia grecka kojarzy nam się z prostotą i taka właśnie
jest. Składniki, które są używane w większości dań są łatwo dostępne i lubiane
przez większość osób. A oto kilka przykładowych dań:

1.       Ryba z piekarnika.

Potrzebne składniki:

– ryba np. dorada, łosoś, pstrąg, okoń

– sól i pieprz

– oliwa z oliwek

– 1 cytrynę

– sok z 1 cytryny

– 1 ząbek czosnku

– zielona pietruszka

– koperek

– folia aluminiowa

Przygotowanie:     

Oczyszczoną rybę nacieramy oliwą i posypujemy solą z pieprzem. Kładziemy na folii aluminiowej i obkładamy plastrami z cytryny. Wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy z oliwą w proporcjach 1:1. Dodajemy pietruszkę i koperek i taką mieszanką polewamy rybę. Całość zawijamy w papier aluminiowy, w taki sposób by ryba miała dostęp do powietrza. Dzięki tej metodzie ryba będzie piekła się w parze wytworzonej z soków, oliwy, cytryny i ziół. Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Tak przyrządzona ryba świętnie komponuje się z zapiekanymi ziemniakami lub sałatką grecką.

1.       Krewetki Saganaki.

Potrzebne składniki:

– krewetki (świeże lub mrożone)

– 3 pomidory

– 1 łyżka przecieru pomidorowego

– 0,5 szklanki oliwy z oliwy

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– sól i pieprz

– 50ml schłodzonego ouzo

– 200g sera feta

– ostra papryczka (opcjonalna)

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie dodaj posiekaną drobnie cebulę, czosnek i papryczkę. Podsmaż przez około 1 minutę. Na rozgrzana patelnię wrzuć krewetki i poczekaj, aż nabiorą różowego koloru z obu stron. Posyp solą i pieprzem. Na patelnię wlej 50ml ouzo i poczekaj aż odparuje pozostawiając rześki aromat anyżu. Na koniec dodaj pokrojone w małe kostki pomidory i przecier. Delikatnie mieszając dosypuj pokruszony ser feta. Przykryj patelnię i duś całość przez około 5 minut na średnim ogniu.                   

1.       Ośmiornica z grilla.

Potrzebne składniki:

– 1 ośmiornica (ok 1kg)

– zmielona gruboziarnista sól

– 1 cytryna

– 150ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Rozmrożoną ośmiornice zalej wodą i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć korek z wina, który zawiera substancje zmiękczające mięso. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie ośmiornica powinna zmienić barwę na jaśniejszą. Wyjmij ją i osącz. W międzyczasie rozpal grilla i podpiecz na nim krótko ośmiornicę, tak żeby miała chrupiącą skórką (wystarczy kilka minut). Całą ośmiornicę ułóż na talerzu, dodaj świeże przyprawy i polej oliwą z oliwek. Całość udekoruj plastrami cytryny.

Mamy nadzieję, że po spróbowaniu dań z naszych przepisów będziecie mogli poczuć się jak Grecy.