Loading
ser feta

SER FETA- WIZYTÓWKA HELLADY

Nic nie kojarzy się z Grecją jak charakterystyczny ser o słonym i niepowtarzalnym smaku. Jeśli chcesz dowiedzieć się na jego temat, to ten artykuł jest dla Ciebie.

Jak powstaje ser feta?

Ser składa się głównie z mleka owczego pasteryzowanego z domieszką mleka koziego ( maksymalnie 30%). Proces tworzenia podlega ściśle określonym rygorom i zasadom. Następnym krokiem jest proces koagulacji (ścinanie białek), tak powstaje serwatka, która umieszczona zostaje w zalewie solnej, dzięki temu zabiegowi feta zyskuje swój oryginalny słony smak i odpowiednią wilgotność. Dalej fetę poddaje się procesowi dojrzewania (minimum trzy miesiące) oraz odsącza się od niej serwatkę, ale bez użycia ciśnienia.

Prawdziwy ser feta to:

 

 ser produkowany wyłącznie w wybranych regionach Grecji; 

– powstały z mleka owczego i koziego (nigdy nie z krowiego);

– produkowany na bazie podpuszczki i solanki;

– rygorystycznie zabronione jest używanie;

– sztucznych konserwantów, barwników oraz innych ulepszaczy;

– ser nieskazitelnie biały, wszelkie odbarwienia świadczą o niskiej jakości.

 

Właściwości sera fety:

Ser feta ma bardzo charakterystyczny smak, jest to mieszanka smaku słonego z pikantnym w proporcjach zależnych od producenta. Kompozycja ta sprawia, że ser perfekcyjnie łączy się z warzywami, oliwą czy owocami morza. Jest to także idealny dodatek do sałatek, farszów i przekąsek. Idealna do potraw zapiekanych

Zawartość tłuszczu sięga 40%, co w porównaniu do innego nabiału jest wynikiem bardzo wysokim. Posiada także wiele wartości odżywczych, tj. białko, wapń, witamina A, witamina K, sód oraz pokaźna dawka naturalnych probiotyków dbające o naszą odporność.

Jak nie dać się oszukać?

            Obecnie można bez większego problemu kupić wysokiej jakości ser feta w polskich sklepach. Należy jednak uważać na parę szczegółów, które świadczę o jego wartości.

– pod żadnym pozorem nie kupuj serów o innej nazwie niż „ser feta” (ser typu greckiego, ser sałatkowy, ser grecki) – są to niskiej jakości podróbki, niemające nic wspólnego z oryginałem. Warto wiedzieć, że od 2002 roku nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona na sery pochodzące wyłącznie z Grecji;

– czytaj uważnie skład, żaden oryginalny ser nie zawiera chociażby domieszki mleka krowiego;

– zwróć uwagę na kraj pochodzenia, te z Grecji zagwarantują Tobie najwyższą jakość i smak.

Najbardziej popularne potrawy z wykorzystaniem sera feta:

– Tiropitakia to ulubiona meze, czy ulubiona przekąska wszystkich Greków. Są to trójkąciki z ciasta filo, czasem także z ciasta francuskiego, którego w Grecji określa się jako sfoliata. Pierożki mają w sobie nadzienie wykonane z sera feta;

– Revithia to zupa wykonana z cieciorki wykonana z wcześniej przygotowanej wody z podsmażoną cebulą, z nutką soku z cytryny oraz kilku kropel oliwy z oliwek, która dodaje się na talerzu. Zupę przygotowuje się w tradycyjny sposób lub w piekarniku. Jest ona bardzo sycąca i rozgrzewająca.

– Horiatiki to sałatka wiejska, składa się z tradycyjnego sera feta, dodanego do świeżych, lokalnych składników, tj. pomidory, ogórki, zielona papryka oraz czerwona cebula, czarne oliwki i solidna porcja z oliwy z oliwek ze szczyptą oregano. W Grecji w pozostającym soku po sałatce wszyscy tradycyjnie maczają kawałki chleba, który następnie jest w ten sposób spożywany.